Oporavljeni orao štekavac pušten na slobodu!

Početkom travnja na projektnom području Naturavite su rendžeri Kopačkog rita pronašli iscrpljenog i dehidriranog orla štekavca. Ptica je pregledana u veterinarskoj ambulanti Dr. Doolitle gdje joj je RTG pretragom utvrđen prijelom korakoidalne kosti i napuknuće kljuna. Orao štekavac smješten je 8. travnja na intenzivnu skrb u oporavilište ZOO Osijek koje ima uvjete za zbrinjavanje sisavaca iz porodice zvijeri, ptica grabljivica i rodarica. Oporavilište ih privremeno drži do njihovog izlječenja i oporavka s ciljem povratka u prirodu.

Odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike o odabiru oporavilišta za divlje životinje od 11. travnja 2017. ZOO Osijek zbrinjava i provodi skrb za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja iz prirode RH koje su pronađene iscrpljen, bolesne, ozlijeđene, ranjene i/ili otrovane u svrhu njihovog oporavka i povratka u prirodu.

Oporavak „Naturavita orla“ uz terapiju antibiotika, antiparazitika i vitamina tekao je vrlo dobro. Napravljen mu je jelovnik prema potrebama za tu vrstu vodeći računa o raznovrsnosti hrane koju nalazi u prirodi dobivao raznoliku hranu (pileća prsa, jednodnevne piliće, miševe, štakore, jaja, ribu i  govedinu).

Nakon mirovanja u prostoru za intenzivnu skrb, premješten je u volijeru kako bi širio krila i jačao prsne mišiće te stekao snagu i kondiciju za let.

Nakon procjene da je orao dovoljno snažan, prstenovao ga je ornitolog Tibor Mikuška, te je 3. srpnja 2020. u prisustvu ornitologa, stručnog voditelja PP Kopački rit Vlatka Rožca i biologinje Marije Vereš pušten na područje posebnog zoološkog rezervata da i dalje leti i ukrašava naše projektno područje.