Posjetom maturanata 4e razreda  Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića 1. prosinca završena je prva grupa edukacija učenika osnovnih i srednjih škola u okviru podaktivnosti A5 – Uspostava edukacijske infrastrukture, provođenje edukacije i podizanje svijesti.

                Edukacija ove grupe učenika je po prvi puta uz posjetu Edukacijsko – posjetiteljskom centru „Podravlje“  provedena i na novouspostavljenoj poučno-rekreativnoj stazi „Perunika“.

U ovom razdoblju edukacija je kroz Edukacijsko – posjetiteljski centar „Podravlje“ prošlo oko 800 učenika i njihovih nastavnika. Sudjelovalo je devet osnovnih i dvije srednje škole. Ukupno je održano 20 edukacija. Većina škola ovisno o veličini škole i o broju razrednih odjela sudjelovale su po dva puta a Osnovna škola Ivana Filipovića sudjelovala je čak četiri puta sa 190 učenika različitog uzrasta (II,IV i VI razredi). Edukacijama je obuhvaćeno 38 razrednih odjela  svih dobnih skupina. Za uspomenu na posjet EPC „Podravlje“ svaki razred je nakon kratke upute za sadnju posadio svoj hrast lužnjak.

Jedna od nastavnica izjavila je da je ovo bila prilika da djeca o šumi uče u živo i da je to prvi puta u njenih 25 godina staža da joj je to uspjelo.   

                 Program edukacije počinjao je  predavanjem o opasnostima o minskoj opasnosti Dubravka Krušarovskog djelatnika MUP – a, Ravnateljstva civilne zaštite. Nakon pauze uz užinu, slijedio je promo film o projektu Naturavita.  S osnovnim pojmovima o šumarstvu učenike je upoznao Dalibor Tonc kroz predavanje prilagođeno uzrastu učenika, nakon čega je slijedila šetnja šumom. Tamo su se učenici upoznali s osnovnim vrstama drveća projektnog područja, organizacijom protupožarne zaštite, invazivnim vrstama, ali i drugim pojavama koje nisu unaprijed planirane… Nekad je to bila zmija bjelouška, a nekad i priča o škanjcu mišaru ili kako lisica vreba voluharice na nasipu. Po povratku u EPC nakon sadnje sadnice hrasta za svaki razred, a prije odlaska učenicima su podijeljeni prigodni pokloni s edukacijskim materijalom te majica s logom projekta.

Nasmijana lica učenika dokaz su da ovaj vid nastave treba razvijati. Direktan pristup šumi i upoznavanje s njenim zakonitostima, te stručni odgovori i objašnjenja prilagođena djeci podižu svijest o zaštiti prirode, bioraznolikosti i približavaju šumarsku znanost i praksu laicima, a osobito djeci, koja su budući kreatori iskorištavanja prirodnih resursa.