ODRŽANA JE ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

Završna konferencija projekta održana je u Osijeku u srijedu, 20 uz visoko prisustvo tijela državne uprave, jedinica lokalne samouprave te predstavnika državnih i javnih tijela. Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš otvorio je konferenciju i naglasio kako su kao tvrtka jedna od najvećih korisnika EU sredstava u Republici Hrvatskoj na što su osobito ponosni. Jedan o takvih projekata je i projekt Naturavita. Kao korisnici projekta Hrvatske šume d.o.o. zahvalni smo partnerima na izvrsnoj suradnji i uvažavanju tijekom cijelog trajanja projekta.
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je važnost završetka ovog strateškog projekta kojim se Republika Hrvatska približava ovogodišnjem cilju, a to je Osječko-baranjska županija u cijelosti oslobođena od minskih opasnosti. Od mina je očišćeno 100 % ukupne predviđene površine, na razminiranom području pronađene su i uništene 1.762 protupješačke mine, 3.103 protuoklopne mine te 746 komada različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Ukupno je to 5.611 komada eksplozivnih ostataka rata. Prema riječima ministra u Osječko-baranjskoj županiji ostalo je još 6,7 km2 koji će se od mina očistiti do kraja listopada 2023. Ministar je ispred Vlade RH posebnu zahvalu zbog predanog rada i uloženih napora uputio pirotehničarskim ekipama koje u izazovnim uvjetima obavljaju jedan od najtežih i najstresnijih poslova, te svim članovima projektnog tima. Državni tajnik Domagoj Mikulić obratio se u ime projektnog partnera Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i naglasio prednosti korištenja sredstava Europske unije. Župan Ivan Anušić zahvalio je svima koji su u projektu sudjelovali i uspješno ga priveli kraju jer ovakvi projekti doprinose rastu čitavog gospodarstva. Projekt koji je trajao gotovo pet godina kao rezultat pored svih ostalih prednosti gradu Osijeku je donio sigurni turizam, a zasigurno će pomoći kreirati i nove prilike. Navedenom ide u prilog povećan broj gostiju koji posjećuju Osijek, Kopački rit, Baranju i Osječko-baranjsku županiju u cijelosti naglasio je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.
Prema riječima ravnatelja Zavoda za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH Aljoše Duplića, ovaj je projekt izvrstan primjer međusektorske suradnje. Ravnatelj Parka prirode Kopački rit Ivo Bašić istaknuo je važnost obnove i zaštite projektnog područja koje obuhvaća uz šumske i velike vodene površine kao nedjeljiv dio projekta zaštita i očuvanje voda i o vodama ovisnih ekosustava. S gledišta jednog od dionika projekta, Hrvatskih voda, direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević kao posebnost navodi utvrđivanje nultog stanja vodnih ekosustava i retencijskog kapaciteta i to pomoću 3D modela PP Kopačkog rita izrađenog uz LIDAR, te za izradu Studije revitalizacije vodenih ekosustava poplavnog područja Parka prirode Kopački rit.