SURADNJA NATURAVITE I PROJEKTA ECO-HERIT@GE MATTERS

Početkom ožujka, 30 učenika i 15 njihovih pratitelja  boravili su na području Osječko-baranjske županije kao gosti OŠ Retfala koja ih je ugostila u sklopu projekta Eco-Herit@ge Matters koji se provodi u sklopu programa Erasmus+ KA2. Cilj ovoga projekta jest unaprjeđenje učeničkih znanja i vještina vezanih uz kulturnu i ekološku baštinu kao resursima za razvoj novih radnih mjesta.

Partneri na projektu su 2 škole iz Portugala, škola iz Italije, Grčke i Rumunjske čiji su učenici stigli u sedmodnevni posjet učenicima OŠ Retfala kako bi razvijali nova znanja.

Suradnja OŠ Retfala i projekta Naturavita počela je prošle godine edukacijama u Edukacijsko-posjetiteljskom centru „Podravlje“ te su ovu suradnju odlučili iskoristiti i u sklopu projekta Eco-Herit@ge Matters u koji su se uključili prije tri godine.

10. ožujka članovi projektnog tima Eco-Herit@ge Matters posjetili su Edukacijsko-posjetiteljski centar „Podravlje“, a druženje je počelo prikazivanjem promo filma o projektu Naturavita. Edukacija je nastavljena na poučnoj stazi Perunika kojom su sudionici prošetali do vidikovca s kojeg se može promatrati gnijezdo orla štekavca. Tijekom šetnje, Dalibor Tonc, stručni suradnik za edukaciju na projektu Naturavita, ispričao im je sve o divljim životinjama koje žive na ovim prostorima i o opasnostima invazivnih vrsta koje negativno utječu na ekosustav. Za kraj su djeca posadila po jednu sadnicu hrasta za svaku školu i državu kao trajnu uspomenu na ovu suradnju dva EU projekta.